Take Charge of Your Life
and
Discover Your Passion,
So You Can Reach
YOUR SUCCESS


"Always Live with Passion"
VOOR DE EERSTE KEER OP SIMONEVROOM.COM? KLIK HIER
KIJK
LEREN
SHOP
OVER
CONTACT
Volg Simone ook op:
Carriere
&
Business
Spiritueel
Persoonlijke
Ontwikkeling
LifeStyle
Ouderschap
&
Familie
Persoonlijke
Financien
Privacy Policy
Disclaimer
Anti Spambeleid
Hoe vrij ben jij?

Over vrijheid zijn boeken vol geschreven en heel wat lezingen uitgesproken. Net zoals water een levensbehoefte is, zo is ook vrijheid een levensbehoefte. Zowel innerlijke als uiterlijke vrijheid is enorm belangrijk voor de kwaliteit van ons leven. Hoe zit dat bij jou? Voel jíj je echt vrij?

Laat ik het ruime begrip vrijheid hier inperken tot de betekenis van onafhankelijkheid. Ik merk bij mijzelf dat ik met allerlei touwtjes vast zit aan mensen en dingen. Zo zijn er verwachtingen die mensen van me hebben, al dan niet terecht. Dingen die ik op me heb genomen of die op mijn bordje terecht zijn gekomen.

Anderen willen ‘pleasen’
Ik was er zo een die er altijd op uit was om anderen te ‘pleasen’.
GRATIS Eboek:

"Ontdekkingsreis naar je
Talenten en Passies"

Ga samen met mij op ontdekkingsreis op zoek naar je talenten en passies.

Dit e-boek is praktisch van aard, geeft je inzicht en staat boordevol opdrachten die je kunt doen.

Ga ermee aan de slag! En ontdek wat jouw talenten en passies zijn.
Je gegevens zijn veilig. Ik heb net zo'n hekel aan spam als jij
Misschien herken je daar wel iets van. Ik ben opgegroeid als een meisje die op jonge leeftijd al het nodige meemaakte maar daar tegen vrijwel niemand over sprak. Ik zorgde vaak voor mijn acht jaar jongere zusje en probeerde aan het verwachtingspatroon te voldoen wat andere voor mij in gedachten hadden. Eigenlijk dacht ik ondertussen niet echt na over wat ik zelf wilde…

Conflicten
Ook toen ik ouder werd bleef de neiging aanwezig om het vooral anderen naar de zin te maken. Natuurlijk leverde dat ook conflicten op: met mezelf en met anderen. Boos reageren in bepaalde situaties - want diep voelde ik toch: ik ben er ook nog! Dat voelde bepaald niet vrij! Heel langzaam heb ik geleerd om zelfstandiger te worden, minder afhankelijk van wat anderen (misschien) vinden.

We moéten keuzes maken
We mogen, ja we moéten continu keuzes maken. Op allerlei gebieden, in belangrijke en simpele dingen. Maar hoe kom je tot je keuzes? Ik wil proberen altijd de ‘goede’ keuzes te maken - misschien heb jij dat ook wel. Maar wat is dan eigenlijk goed? Goed voor anderen, of goed voor jezelf? Hierin moet ik je wat bekennen: ik heb last van een verslaving: ook al wil ik het vaak anderen naar de zin maken, als het erop aan komt kies ik toch voor mezelf. Dat is eigenlijk de enige kant die ik op kan. Ik ben als het ware veroordeeld tot mijzelf, tot ik-gerichtheid en zelfbehoud.
Vrijer met de juiste grenzen
‘Maar is dat dan zo erg?’ zul je misschien denken. Doen wat je zelf wilt: het lijkt zo aantrekkelijk. Maar eigenlijk is het een mythe. Je bent juist veel vrijer met de juiste grenzen. We kunnen het water van de rivieren niet vertrouwen en daarom zijn er dammen nodig. En een vis heeft de grens van het water nodig, om te kunnen blijven ademhalen. Zo hebben ook mijn eigen wil en verlangens de juiste grenzen nodig. Van alles kun je namelijk een slaaf worden. Zo ook van je eigen doelen of verwachtingen in het leven. Het kan een verslaving voor je worden, waar alles van afhankelijk is.
Een mens die écht vrij was
Ik ken een mens die écht vrij was: Jezus Christus. Hij was vrij van de verwachtingen van anderen. Vrij van zijn eigen wensen en verlangens. Maar wel afhankelijk: van God, zijn Vader. Juist dankzij zijn liefde voor God kon hij er voor kiezen om anderen onvoorwaardelijk lief te hebben. Zelfs tot in de dood.

Vrijheid gaat denk ik niet zozeer om alles kunnen doen, maar om alles (te) kunnen laten. Niet op een ongezonde manier gebonden zijn aan dingen in je leven, maar er juist vrij van zijn. Naar die vrijheid verlang ik. Ik heb ervaren dat God die vrijheid ook aan ons wil geven, als we op zijn Zoon Jezus vertrouwen. Hij kan ons vrij maken van verslavingen, onzekerheid, angst en wrok. Vrij om jezelf te zijn, zoals je bedoeld bent. Vrij om van jezelf te houden, en om vervolgens - vanuit een positief zelfbeeld - ook echt van anderen te houden. Klinkt geweldig toch?
BLOG